Renáta különleges textil mesekönyve

Szeretem nézegetni különböző kreatív csoportok alkotásait. Az egyik ilyen csoportban találtam rá Balog Renáta videójára. Ez a videó mesés, és lenyűgözött… Vajon miről szólt? Egy különleges textil foglalkoztatókönyvről, amelyben csodás ötletekkel találkoztam. Ismerjük meg Renátát, és a kisfiának készített mesekönyvét!

Át is adom a szót…

Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen könyvet készíteni, és most teljesült ez az álmom, nagyon boldog vagyok. 😀 Jól estek a kedves szavak a csoportban, ahol megmutattam ezt a textilkönyvet. Ez a könyv kisfiamnak készült, igaz még kicsi hozzá, de már nagyon várom azt az időt, amikor majd tud vele játszani.

Nagyon büszke vagyok a végeredményre, közel 1 hónapnyi munkám van benne. Általában akkor varrtam, amikor a kisfiam aludt. Emlékeztem arra, hogy kisiskolás koromban szerettem filccel dolgozni, hiszen nem kellett eldolgozni és mégis minden alkotás nagyon szép lett. Ezért a könyv anyaga filc, de használtam régi ruhadarabokat is, így még színesebbé vált.

Hogyan született a könyv? Nagyon sok videót megnéztem, és közben lerajzoltam, hogy miket szeretnék az én könyvembe beletenni. A rajzaim segítségével kivágtam a hátteret, azután kiszabtam a figurákat, összevarrtam és kitömtem, aztán rákerültek  a háttérre. A lapok közé vattatömést tettem, így párnázottnak tűnnek a lapok.
A könyvecske A/5-ös méretű.

 Nyissuk ki ezt a különleges mesekönyvet! 😉

 

Az első kettő oldalon vitorlát “bontunk”,
és kihalászhatjuk a halakat, melyek majd bekerülnek a hálóba.

 A következő oldalakon gyümölcsöket és zöldségeket kell majd beletenni a megfelelő számú kosárkába. Ez a feladat segít a számok felismerésében és a számfogalom kialakításában is. Gyakorolhatjuk a számolást is, a termékeket lehet csoportosítani (gyümölcs-zöldség). Az egy halomba gyűjtött termékeknek meg kell keresni a helyét: a fán lesz vagy  a földben? A feladatot lehet nehezíteni azzal, hogy cserélgetjük a kosárkák helyét is.

Ez az oldal nagyon “fiús”! 😀 Sok kisfiú kedvence a közlekedés és az autók. A jelzőlámpával tud játszani, hogy mikor kell megállni, és mikor lehet elindulni. Az autó bemehet az autómosóba is. Átmehet a híd alatt, és tankolhat is a benzinkúton.

A cipőfűzők megkötése az egyik legnehezebb feladat a kicsi gyereknek, itt lehet majd gyakorolni. 😉

A mellette lévő oldalon a kutyus testrészeit tanulhatjuk majd meg. Kezdetben csak 1-2 testrész felcserélésével játszunk, később lehet feladat a teljes kutyus önálló kirakása.

Kisgyerekek kedvenc meséje a Bogyó és Babóca, amelyben a gomba elveszíti a kalapját, és a többiek segítenek neki, hogy legyen újra kalapja. Természetesen végül a gomba igazi kalapja is előkerül.  Ez az oldal volt a legnehezebb, mert sok apró részből állt, sokféle színnel dolgoztam és közben ügyelni kellett a cérnák színére is.

A jobboldali feladatban gombolgatni kell, ami nem is olyan egyszerű feladat. 😉 ( Én itt színesre cserélném a gombokat, és lehet, hogy különböző formájúra, hogy különlegesebb legyen a feladat 😉 )

Lassan végére érünk a könyvnek… most egy kis képkirakó vár ránk. A megfigyelőképesség fejlesztése nagyon fontos, itt több feladat van együtt, hiszen akár külön is kirakható pl. a pillangó.  Jobb oldalon újra számolgatunk, egészen 10-ig, a gombok és gyöngyök húzogathatók 😉

Az interneten nagyon sok ötletet találhattok, készítésétek el Ti is a saját textil könyveteket! 😉 Én régebben nem sokat varrtam, és varrógépem sincs, mégis megtudtam csinálni. Próbáljátok meg Ti is! Az apró részeket jól varrjátok oda, és felügyelet nélkül ne játsszon vele a kisgyereketek! Minden játék akkor fejleszt igazán, ha a szülő is játszik, kérdez, felel és irányít, ha szükséges.

A mesekönyvemet nézzétek meg kicsit közelebbről, ebben a videóm fog segíteni!
Ha rákattintasz a mesekönyvemre, akkor elindul a videó. 😉

 

Renáta! Köszönöm, hogy beavattál a textilkönyv készítés titkaiba,
és reméljük, hogy több anyuka fog kedvet kapni az elkészítéséhez. 😉 

Tetszik Renáta textil mesekönyve? Igen?
Akkor készítsd el Te is, és mutasd meg nekünk a Mesés gyöngyök fb oldalán! 

Köszönöm!

 

Szólj hozzá!