Niki varázslatos üvegfestményei

Az üvegfelület nagyon jó “kiindulási” anyaga lehet egy alkotónak. A festészetben pedig ezer és egy lehetőség van.   Szelei Nikolett “összekapcsolta” az üveget és a festészetet, így sok-sok csodálatos alkotás került ki az “ecsetjei alól”.
Átadom a szót Nikolettnak…

– A művészetek és kézműves technikák, alkotás iránti vágyam gyermekkorom óta megvan bennem. Kezdetben rajzszakkörök keretén belül fejlesztettem magam, majd ahogy nőttem és lehetőségem volt kipróbálni, jöttek a festőnapok, de kipróbáltam a kerámiafestést és a decoupage technikát is. Kerestem az igazán nekem való technikát. 😉  Kipróbáltam magam más kreativitást igénylő ágazatokban is, mint például a lakberendezésben, amit végül iskolai keretek között tanultam is. Ott találkoztam először a mintaalkotás folyamatával, amit azóta is nagyon szeretek és örömmel állok neki újabb, és újabb mintákat alkotni!

Lassan öt éve lesz, hogy egy “véletlen” során találkoztam a üvegfestészettel! 😀 Hobbiként indult, de végül annyira szerelmese lettem a technikának, hogy mindenhol kerestem és végül találtam is lehetőségeket, ahol tanulhattam, fejleszthettem a tudásomat. Elmentem egynapos alapokat bemutató képzésekre, illetve nagyon sokat tanultam egy kiváló üvegfestő művésznőtől.

Ám a legtöbbet saját szorgalmamnak, türelmemnek és kitartásomnak köszönhetem! Mint a legtöbb alkotó tevékenységben itt is a legfontosabb a gyakorlás, a fokról‐fokra haladás! Fontosnak tartom az állandó szakmai képzést, a nyitottságot és a folyamatos kísérletezést, ami egyedivé teheti alkotásaimat.

Alkotásaimat a hideg síküvegfestés technikájával készítem. Felületük a tűzzománcéhoz hasonló, ami a bőséges festékfelvitel miatt lehetséges. Ennek köszönhetően gazdag, csillogó felületű kép lesz az eredmény.

Mandalákat különösen szeretek festeni, mert önismereti hatással bír. Évezredek óta használják meditációs eszközként, mind a keleti, mind a nyugati kultúrában. Szívesen készítek megrendelésre, egyénre szabott mandalákat. Ilyenkor a festést megelőzi egy beszélgetés, mikor felmérem a megrendelő igényeit, majd ráhangolódva elkészítem a saját, egyedi mandaláját.

Talán a leginkább szívemhez közel álló festményeim a “Mesevárosok”.
Első képeim között szerepeltek ezek a saját mintaalkotásból született képek.

 

Színeiben, hangulatában örömöt, vidámságot és gyermeki bájt érzek.
Szerintem nincs az az otthon vagy iroda, amit ne dobna fel,
ne csempészne egy kis mosolyt az emberekre.

 

“Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. 😉  Gyerekkorom óta szeretek virágokat festeni, rajzolni, kollázsolni, és persze nevelni és köztük lenni. Minden virágnak más-más energiája van, mindegyiknek van spirituális jelentése, tulajdonsága és gyógyhatása. A mandalákhoz hasonlóan, a virágok festésének is van önismereti, meditatív hatása. Érdemes megfigyelnünk ép melyik virág az, ami felkelti figyelmünk, ami nyugtatólag hat ránk, majd ráhangolódva hagyni annak a virágnak, hogy kifejtse lelki-gyógyító hatását.

Az állatvilág szereplőit is szívesen viszem üvegre, legfőképpen a madarak festése az,
amiben ki tudom élni a kreativitásomat.

A rókát egy sámánnak készítettem, akinek a róka a toteme/védőállata.

 

“Virágzó Liget” elnevezésű kép egy egyedi, két oldalon megfestett üvegfestményem.

Kelta ihletésű, erdei esküvőre készült nászajándék.

 

 “Életérzés” című üvegfestett képem, mely egy Képzőművészeti Pályázat nyertes darabja lett.

Képeimet javarészt virágmotívumok, mandalák és gyerekszobába vagy gyermeklelkű felnőtteknek készült “Mesevárosok” alkotják. Alkotói munkámat az elcsendesedés, és befele figyelés teszi tökéletessé! Alkotásaim mellett kialakult az igény az üvegfestés technikájának továbbadására, oktatására is, így ma már életem szerves részét képezik üvegfestő tanfolyamaim, workshopjaim, ahol kis fős csoportokban adom tovább ennek a gyönyörű technikának a részleteit.

Sok szeretettel várlak az Üvegre festek fb oldalamon.

 

 

 

Nagyon szép és alkotós napokat kívánok!
Niki

Tetszenek Niki alkotásai? Igen?
Akkor mutasd meg ismerőseidnek is! 😉

Köszönöm!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!