Hány éves kortól lehet gyöngyfűzést tanítani a gyermekemnek?

Hány éves kortól lehet gyöngyfűzést tanítani a gyermekemnek?

Ez egy nehéz kérdés és igazából, erre csak Te tudsz válaszolni! 😉

Miért is? Azért, mert Te ismered gyermeked „érettségi” szintjét. Te tudod, hogy  milyen ügyes egyes tevékenységekben. Te tudod azt, hogy különbséget tud-e tenni pl. a zöldborsó vagy a gyöngy között? Vagyis tudja-e azt, hogy mit szabad a szánkba venni, megkóstolni és mit nem, mert nem ennivaló! Amennyiben ezt tudja, akkor már megmutathatod neki a gyöngyöket és játszhattok vele. 😉

Igaz, ez még nem gyöngyfűzés, hanem csak néhány egyszerű feladat a gyöngyök megismerésére és a megfigyelőképesség fejlesztésére. Ezen feladatok közben fejlődik az ujjak finommotorikája is, vagyis az ujjak finom mozgásainak az összerendezettsége. Erre minden olyan tevékenységnél szüksége van, ahol az ujjacskái majd tevékenykedni fognak. Ennek fejlettsége segíti majd az írás tanulását is.

Ezekhez a feladatokhoz 8 mm átmérőjű viaszgyöngyöt használtam. Amennyiben ezek még kicsik, nehezen fogja meg, akkor játszatok nagyobb méretűvel! Vásárolj nagyobb méretű fagyöngyöket vagy bármilyen műanyag gyöngyöket! Ezeket könnyebb lesz megfogni.

Keverj össze kb. 20 db gyöngyöt egy tálkában!
Legyen azonos méretű, de különböző színű!
Tegyél egy üres tálkába egy zöld gyöngyöt, és kérd meg,
hogy az összes zöldet gyűjtse oda!

Válogasd ki a többi gyöngyöt is! Hány tálkára van még szükséged?
“Szemmel” számold meg, hogy hány szín van még a tálkában!
Vagy… sorold fel a tálkában lévő gyöngyök színét!

Válogatás után közösen megszámoljátok meg, hogy melyikben hány db gyöngy van! Melyik tálban van a legkevesebb, az a gyöngy kerüljön a legkisebb tálba! Amelyikben sok gyöngy van azt legnagyobb tálba tegyétek! Növekvő sorrendbe helyezzétek el a tálkákat! Csökkenő sorrendben is elhelyezhetitek. Ügyesebbek, ha 3 tálka van, akkor az elsőt és az utolsót felcserélik. 😉 Ha így oldja meg a feladatot, akkor legyél nagyon büszke rá! 😀

Az is előfordulhat, hogy a gyöngyök kicsipegetésén kívül mást nem tud megcsinálni gyermeked, sebaj! Valószínűleg még nem érett rá… Akkor csak válogassátok a gyöngyöket! Próbáld meg azt, hogy egy gyöngyöt nem a megfelelő színű tálba teszel, ő hogyan reagál rá! Észreveszi-e? Átteszi-e a jó tálkába? Lehet, hogy annyira összpontosít a feladatra, hogy észre se veszi… Akkor kérdezz rá, hogy az a gyöngy jó helyen van-e!  Keressetek a környezetedben olyan színű tárgyakat, amilyen gyöngyök voltak a tálkákban!

Kicsi gyerekek csak felnőtt felügyelete mellett fűzzenek gyöngyöt!!!

Tetszik az ötletem? Mutasd meg kisgyerekes ismerőseidnek!
Minél több kisgyerek ismerje meg a felfedezés örömét! 😀

Csatlakozz a Fejlesztő gyöngyöző csoporthoz
és tanítsd meg gyerkőcödnek a gyöngyfűzés alapjait! 

Köszönöm! 😀

Mentés

Szólj hozzá!