Manó vagyok, az afrikai törpesün

Mostanában gyakran látni fotókat és videókat sünikről. Ezek nem csak a sünik megmutatásáról szólnak, hanem igazából az a cél, hogy megmutassa, hogy süni is lehet házi kedvenc. Zsuzsa fotói között is gyakran került megosztásra süni, és alkalmanként még videó is, úgy gondoltam, hogy megkérem egy kis “tanácsadásra” afrikai törpesün “ügyben”. 

Zsuzsa mesél nekünk

Én elsősorban gyerekekre gondoltam, hogy fontos megtanulni a kedvenceinkre való vigyázást, és erre alkalmas lehet egy kis süni is… Jól lenne, ha Zsuzsa erről mesélne, de nem minden úgy kezdődött, ahogy én elgondoltam…

🙁 

Először is nem igazán ajánlom kisgyerekek mellé, mert nem az a hízelgő fajta – kezdte Zsuzsa – olyan embereknek ajánlott, akik nem tudnak sok időt fordítani a kis kedvencre. A sünivel minden nap kell foglalkozni, de nem igényli a túl sok törődést. Napi fél óra egy óra is elég neki, persze lehet többet is. 😉 Afrikai törpesün, Manó a neve

Minden süni egy kis egyéniség. És fél kg tiszta akarat!!! 😀 Nálunk terráriumban van, a kis ketrecet én nem szeretem. Nehezen lehet melegen tartani és folyton felmásznak a rácsra, ami bizony balesetveszélyes: leesik a magasból, esetleg beakad a lába. 🙁 Minimum 100*50 cm -es terrárium kell neki, persze nagyobb is lehet. Általában szobatiszták, mert anyukától ezt megtanulják, persze vannak kivételek…? Szereti az ingergazdag környezetet, kis labdákkal, wc papír gurigával szeret játszani, és fantasztikus lakberendezők…

Futókerékre is szükség van, ami legalább 30 cm átmérőjű kell hogy legyen, a gerince védelme miatt. Sokan azt mondják, hogy csak fél éves kor után szabad berakni. De szerintem a kis süninek is kell a mozgás. Nálunk 2 hónapos korától bent van. Kellett 1-2 hét mire ráérzett a “mozgás örömére”.

😉  

A terráriumban forgács van, de van akinél papírforgács, van ahol kutya pelenka, van ahol polár takaró. Kell neki egy kis házikó, (mi azt is kibéleltük), bújózsák, mivel éjszakai állat, nem szereti a fényt. Az alomtálcába jó a macska alom, a pelletet nem szerette, és most már csincsilla homokra váltottunk, ebbe bele tud fürödni is. A táplálkozása egyszerű meg nem is. Nagyon figyelni kell az összetevőkre. Jó étvágyat! – egy kis ebéd…  És fontos a vacsora is, ami macska eledel, de csak a gabona menteset szabad neki adni.

Sajnos bélgyulladást okozhat a gabona is, meg a tejtermékek is.  Gyakran eszik halasat, rákot, csirke, pulyka ízesítésűt is. Kedveli a bivalyhúst is, nézd csak! (minden link 1-1 videó) Sok süni szereti a lisztkukacot és a napos egeret. A mi sünink nem szereti.  

A fürdetés elég évente 3-4 alkalommal.

Nem szeretik. És utána egy hétig haragos. 😉 Körmöt is kell vágni neki, ami igen nagy tortúra tud lenni. A mi sünink szereti a pocaksimit, evés után elfekszik mellettem a sarokülőn, persze betakarva, hogy ne süssön a szemébe a lámpa és a melegből sohasem elég. Ilyenkor az oldalára fordul, teljesen ellazul, és ekkor szoktam a körmeit levágni, sima körömcsipesszel, nekünk ez vált be. Általában csak az egyik oldalt tudom levágni, legközelebb pedig a másik oldal. Túl mélyen nem szabad vágni, mert vérezhet.

Amikor az emberhez kerül egy süni, azt mondják kézhez szokott, ami így is van, de mivel ki lett szakítva a megszokott környezetéből, elvadul és összegömbölyödik, puffog, fújtat, mint egy kukta. Ez természetes reakció. Kell neki idő, amíg megszokja az új környezetet, van hogy 1-2 hónap is. Ennek ellenére minden nap foglalkozni kell vele. Puffogás közben még ugrál is, hogy minél félelmetesebb legyen. 😀

És bizony a hegyes kis vámpír fogaival harapni is tud, nem kicsit. 🙁 Törölközővel, takaróval, kesztyűvel lehet megfogni eleinte, amíg tart az átszoktatás, és szépen lassan feloldódik, de türelem kell hozzá.

A meleget szereti, 24-25 fokot tartani kell, vagy legalábbis törekedni rá, hogy minél melegebb helyen legyen. Front érzékenyek, hideg front esetén különösen kell figyelni a kis kedvencre, mert könnyen hibernálni kezd, viszont az ő szervezetük nincsenek erre felkészülve és belepusztulnak. 🙁

Tehát még 25 fokban is képes hibernálódni. Ha észre vesszük hogy a sünink össze van gömbölyödve és nem reagál semmire, azonnal vegyük ki és melegítsük fel! Hajszárító langyos fokozatával sikert érhetünk el, persze biztonságos távolságból, nehogy megégessük, ha ez sem használ, akkor langyos fürdővel tudjuk vissza hozni. Ezt követően több napig többször is fel kell ébreszteni, hogy ne essen vissza. 

És még egy érdekes dolog

Amikor új illattal, ízzel találkozik, a szag vagy íz mintát felkeni a hátára. Meglepije nekünk: a nyálát különböző helyekre felkeni. 🙁 

A süniket szokták féregteleníteni, bár mi még sosem tettük. Ha nincs más állat a lakásban, nem visszük ki a kertbe, és nem észlelünk semmi gyanúsat, akkor felesleges ezzel terhelni a szervezetét. 

Nálunk karácsonykor a süni is “ünnepelt”… 😉 

Türelemmel és kitartással valóban igazi kis kedvenc lehet egy süni. De nagy figyelmet igényel, hiszen az elhanyagolása a süni életébe is kerülhet. Ezért javaslom, hogy mindenki gondolja át, hogy ezt megtudja-e tenni. Kisgyerekek szeretik, de nem lehet az ő felügyeletükre bízni teljesen, ezért mindenképpen segítsük őket! – zárta szavait Zsuzsa. 

Köszönöm Zsuzsa!

Nagyon sok hasznos dolgot tudtunk meg a sünikkel kapcsolatban. Bízom benne, hogy tanácsaid sokat segítenek majd a sünire vágyóknak. 

Amennyiben megnézed ezt a kis reklámfilmet,
akkor biztosan beleszerettek a sünikbe… 😉
Én megnéztem, kicsit mókás volt. 😉 

Mutasd meg a sünis összeállítást másoknak is,
köszönöm a megosztásokat! 

szívecske

Szólj hozzá!