Ez egy nehéz kérdés és igazából, erre csak Te tudsz válaszolni! 😉

 

Miért is? Azért, mert Te ismered gyermeked „érettségi” szintjét. Te tudod, hogy  milyen ügyes egyes tevékenységekben. Te tudod azt, hogy különbséget tud-e tenni pl. a zöldborsó vagy a gyöngy között? Vagyis tudja-e azt, hogy mit szabad a szánkba venni, megkóstolni és mit nem, mert nem ennivaló! Amennyiben ezt tudja, akkor már megmutathatod neki a gyöngyöket, és játszhattok vele.

Igaz, ez még nem gyöngyfűzés. Hanem csak néhány egyszerű feladat a gyöngyök megismerésére és a megfigyelőképesség fejlesztésére. Ezen feladatok közben fejlődik az ujjak finommotorikája is, vagyis az ujjak finom mozgásainak az összerendezettsége. Erre minden olyan tevékenységnél szüksége van, ahol az ujjacskái majd tevékenykedni fognak. Ennek fejlettsége segíti majd az írás tanulását is.

Ezekhez a feladatokhoz 8 mm átmérőjű viaszgyöngyöt használtam. Amennyiben ezek még kicsik, nehezen fogja meg, akkor játszatok nagyobb méretűvel! Használjatok fagyöngyöket! Ezeket könnyebb megfogni.

 • Keverj össze kb. 20 db gyöngyöt egy tálkában! Legyen azonos méretű, de különböző színű!
  Feladat: Tegyél egy üres tálkába egy zöld gyöngyöt és kérd meg, hogy az összes zöldet gyűjtse oda! A többi gyöngyöt is kiválogathatja, ha adsz még annyi tálkát, ahány színt összekevertél. Kérdezd meg tőle, hogy hány tálkát szeretne még. Sorolja fel,  hogy hány szín van a tálkában! Vagy vegyen ki egy színt és kérjen hozzá tálkát! Aztán vegyen ki még egyet, amilyen még nem volt, és ahhoz adj újabb tálkát…

Válogatás után megszámolhatja, hogy melyik színből hány darab van. Növekvő sorrendbe helyezheti a tálkákat. Csökkenőt is készíthet.
Ügyesebbek, ha 3 tálka van, akkor az elsőt és az utolsót felcserélik. Ha így oldja meg a feladatot, akkor legyél nagyon büszke rá! 😀 Feladatot lehet nehezíteni úgy, hogy egyre több színt keversz össze. Ilyenkor már nem egyszerű sorrendet kialakítani.

Ha 2 gyerkőcöd van, akkor mindenkinek legyen egy vegyes tálkája és még 1-1 tálka, amibe majd kiválogatják a zöld gyöngyöket. Ki lesz készen hamarabb a válogatással? Ki fog győzni? Ilyenkor ügyelj arra, hogy a ZÖLD színből mindenkinek ugyanannyi legyen! Hiszen, így igazságos!

 • Újra 2 gyerek játszik! Mindenkinek van egy vegyes tálkája, 2 szín legyen összekeverve.
  Feladat:
  Ki válogatja szét leghamarabb a 2 színt, de csak az egyik kezét használhatja, mindig csak 1 gyöngyöt helyezhet át. Ugyanaz  a feladat kiindulása, de most két kézzel kell válogatni. Bal kézzel a kék gyöngyöket, jobb kézzel a zöld gyöngyöket csipegesse ki. A kiinduló tálkának ki kell ürülnie! Hiszen az a cél, hogy az össze gyöngyöt megfogja és átrakja.
 •  Újra keverj össze 20 db gyöngyöt! Színbeli eltérések legyenek! Ránézésre döntse el, hogy hányféle szín van a tálkában! 3-5 színnél ne legyen több, mert nehéz feladat! Ahányat tippel, adj neki annyi tálkát!
  Még egy becslést kérj! Melyik színből van a legkevesebb, azt a gyöngyöt tegye a legelső tálkába, aztán a következőket növekvő sorrendbe tegye, legutoljára azt, amelyik színből a legtöbb gyöngy van. Amikor készen van a válogatással, számolással ellenőrizzétek!
  Ha a számolás még nem megy, nem tud összehasonlítani, akkor fűzzétek fel 1-2 drót darabra és helyezzétek egymás mellé a kis láncokat! Így már látható, hogy melyikből volt a legtöbb. 😀

 • Később lehet növelni a darabszámot, a színek számát, esetleg a gyöngyök méretét. A méret különbözőség esetében lehet válogatni színtől függetlenül, csak a gyöngyök mérete számít, 2-4 féle csoportosításban.

A játékot izgalmassá lehet tenni, ha többen válogatnak, időre válogat, pl. egy kis homokóra segíthet ebben. Vagy időt állítunk be és el kezd „csipogni” az óránk, ha lejárt a kijelölt idő.
A verseny és az óra jót is tehet, de zavarhatja is az ügyességét. Ezt neked kell kitapasztalnod, hogy mikor hogyan segíted fejlődését. Jobban fejlődik gyermeked, ha Te is ügyes vagy, vagyis jól irányítod! Nagyon nehéz megfogni, kiszedegetni a guruló gyöngyöket egy tálkából, és közben figyelni a válogatásra szempontjaira is.

Izgalmasabb lehet úgy a játék, ha ketten játszotok és Te néha “eltéveszted” a válogatást. 😉
Gyermeked pedig ezt észre veszi és kijavítja a válogatásodat,
hiszen így megtanulja később a sajátját is javítani, fejleszted ezzel is a megfigyelőképességét.

Várom hasonló ötleteidet, tapasztalatodat esetleg fotókat,
melyeket megmutathatsz itt: Bigyi-Bogyó fb oldalán.

Tetszenek a feladatok? Mutasd meg kisgyerekes ismerőseidnek!

 Köszönöm!

 

Mentés