A sikeres jövő titka a tervezés. Ehhez a felnőtteknek szükségük van egy határidőnaplóra… 

A tervezés nagyon fontos, hiszen az alapján tudod majd eldönteni, hogy pl. a család által megálmodott új TV belefér-e majd a költségvetésbe vagy egyszerűbb, ha hitelt vesztek fel. A hitel mindig a legdrágább variáció, de most ebben nem is szeretnék tanácsokat adni. Lépjünk tovább… 😉 

Ha a naptárak felépítését játékosan megtanítod a gyermekednek, akkor már elkezdted a tervezés alapjainak a letételét. 😉 Amikor gyerekeket tanítunk, akkor segíthet a mese és a valóság kapcsolata is. Fontos, hogy legyen egy falinaptár lehetőleg jól látható helyen, amelynek oldalain nyomon kísérhetitek a napok, a hetek, a hónapok múlását. Én most a 2019-es gyöngycsibés falinaptárt ajánlom. 😉 

Ismerkedjetek meg a naptárral! Beszéljétek meg, hogy milyen részekből áll a naptár: a nyitóborító az évszámmal és a lapozható 12 hónap oldala. Hetek megmutatása, megszámolása, hogy 7 nap egy hét. Megfigyelni, hogy az utolsó nap piros, ez a vasárnap, vagyis a pihenő nap. És szombatra is lehet egy mosolygós fejet rajzolni, hiszen aznap már nincs ovi és suli sem. 😀 Természetesen ezt az információ mennyiséget kicsi adagokban beszéljétek meg, gyermeked életkorától függően! 😀 

Hogyan használjuk? A legfontosabb az, hogy ne Te, hanem a gyermeked használja. Amennyiben még kicsi, akkor együtt csináljátok! Jelölje be a fontos dolgokat!
– Ha már iskolás, akkor az is előfordulhat, hogy kissé önállósítja magát az egyes feladatoknál, pl. a napok bejelölésénél.
– Ha módodban áll, akkor reggel karikázzátok be azt a napot, ahol tartunk! 😉
– Közösen elolvashatjátok, hogy: január 18-a van és most a Piroskák ünneplik a névnapjukat. Így gyakorolja a hónapok nevét, a számok leolvasását (ekkor még szeretik  a gyerek a számokat 😉 )
– Lehet, hogy megkérdezi, hogyha az 1 és a 8 együtt van, akkor hogyan kell mondani? 😉
A nagyobb számoknál segíteni kell az ovisoknak. Ilyenkor születnek a „tizenhuszon” számok… 😉

– A névnapok mondásával sok-sok keresztnevet fog megismerni, amelynek majd “hasznát” veszi ország-város játékban. 😀 Illetve a tulajdonnevek helyesírásánál.
– Amennyiben pl. jár a gyermeked focizni, akkor azokra napokra rajzoljatok 1-1 labdát!
– Hét közben lehet számolgatni, hogy hány nap telt el a hétből és hány nap van még hátra.
– Hányat kell aludni, hogy elutazhassunk a nagyihoz? 😉 Ha utazunk, akkor ráragaszthatunk egy kis rajzot, amelyen autó van, vagy vonat, vagy a nagyi… 😉
– Jelöljétek be a családtagok névnapját virággal, szülinapját tortával! Ezeket a rajzokat rá is lehet ragasztani a megfelelő napra.

Mindig hétvégén beszéljétek meg és jelöljétek be a következő hét eseményeit, programjait! Hétfőtől pedig már „csak” figyelni kell az eseményeket. 😉 

Mire jó a naptár, ha vége van az évnek? Kicsit jó visszaidézni az év eseményeit, utána pedig tegyük „hasznossá”! Hogyan? Készítsetek belőle 13 db kirakót!
– Ragaszd rá rajzlapra a hónapokat és vágd annyi darabra, amennyit a gyerkőcöd szerinted képes újra összeilleszteni, kb. 12-16 db.
– Később, ha nagyon ügyes lesz, akkor tovább darabolható kisebb méretekre. Túl kicsire nem érdemes vágni, mert könnyen elveszik.
– Első időkben mindegyik hónapot külön tasakba tárold! Később lehet nehezíteni a feladatot, 1-2 hónap darabjait összekeverni és válogatva kirakni… ez igazán nehéz feladat, tanácsaiddal segítsd ilyenkor gyermeked! Néhány alkalom után már ő fogja kérni, hogy minél több hónap legyen összekeverve és imádni fogja a válogatást. 😀 

Minden kisgyerek képessége, ügyessége más és más. Legyél türelmes vele, hiszen csak úgy fejlődhet! Amennyiben nehéz neki egy-egy feladat, akkor halaszd el, vagy ötleteiddel vezesd rá a megoldásokra! 

Megtetszett az ötlet és a gyöngycsibés falinaptár?
Egy kattintással már meg is találhatod: ITT 😉 

Hívd fel az óvónénik és tanító nénik figyelmét erre az ötletre! 

Tetszik az ötletem? Mutasd meg kisgyerekes ismerőseidnek!
Minél több kisgyerek ismerje meg a tervezés örömét! 😀
És a siker örömét…

A tervezés után biztosan jól esik egy kis mese. 😉
Legyen mesés estéd!

Köszönöm! 😀